DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, parlamenter sisteme geçiş sürecinde tam mutabakat sağlanırsa kendilerinin ittifakta yer alıp alınmaması ile ilgili kararın kolaylaşacağını söyledi.ANKARA (İGFA) - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Ba...
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, parlamenter sisteme geçiş sürecinde tam mutabakat sağlanırsa kendilerinin ittifakta yer alıp alınmaması ile ilgili kararın kolaylaşacağını söyledi.
ANKARA (İGFA) - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, KRT TV’de Savaş Kerimoğlu’nun sunduğu 'Günaydın Türkiye' programında gündemi değerlendirdi. Babacan, şu anda bir adım geride durduklarını belirterek, "Parlamenter sistem üzerinde detaylı mutabakatı şimdiden sağlarsak, seçimlerden sonra parlamenter sisteme geçmek altı aydır. İlk hedef; parlamenter sistemle ilgili ortak metnin imzalanıp, altı parti tarafından ortak bir hedef olarak belirlenmesidir" dedi.
Geçiş sürecinde tam bir mutabakat sağlanırsa DEVA olarak ittifakta yer alıp alınmaması ile ilgili kararımız kolaylaşacağını ifade eden Babacan". Şu an bir adım geride duruyoruz. İzliyoruz, katkı veriyoruz" dedi.
Karşılaştığı yüzlerce öğrencinin üniversiteyi kazandığını ancak yurt çıkmadığını belirten Babacan, "Ailem özel yurtta veya daire tutarak beni okutacak maddi imkana sahip değil. Kaydımı yaptırmıyorum’ dedi. Devletin işini yapması, uygun fiyatlı ve kaliteli yurt imkanını öğrencilere sunması lazım. Kim istiyorsa devlet yurdunda yerini bulmalı. Bu, devletin görevi. O zaman niye açtınız bu kadar üniversiteyi? Öğrencilerin yatacak yeri yoksa niye üniversite açmakla övünüyorsunuz?" diye sordu.
“İnanç özgürlüğü, ibadet özgürlüğü, inandığı gibi yaşama özgürlüğü ve inandığı çerçevede örgütlenme özgürlüğü temel insan hakkıdır" diyen Babacan, "Bu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde de İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde de olan temel bir konu. Özgürlük alanından sapmamamız gerekiyor. Bunun yanında devletin, tüm sivil toplum kuruluşlarına mutlaka iyi bir denetim uygulaması gerekiyor. Özellikle kamuda işe alımda, kamuda yükselmede, üst düzey görevlendirmelerde ‘Mensubiyetim olursa bana avantaj sağlar, mülakatı kolay geçerim, yöneticilik pozisyonu açıldığında abilerim ablalarım bana destek verir’ diye düşünülüyor. İşte bu yanlış. Siz devlette liyakati temel bir kural haline getirin, hak eden devlette işe girsin, ehliyet ve liyakati devlet yönetimine derç edin; o zaman insanların sırf bu sebeple mensubiyet arayışı kalmaz” diye konuştu.