Yaşam

Bursa'nın yeni göçmen stratejisi

Tarih boyunca Balkanlar ve Kafkaslardan aldığı yoğun göçle şekillenen, Anadolu’nun farklı illerinden gelenlerle kozmopolit bir nüfus yapısına sahip olan Bursa, son yıllarda Ortadoğu’dan yaşanan göçlere karşı yeni bir göçmen stratej...

25 Ocak 2022 Saat: 13:15
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 261 kez okunmuştur

Bursa'nın yeni göçmen stratejisi
Bursa'nın yeni göçmen stratejisi

Tarih boyunca Balkanlar ve Kafkaslardan aldığı yoğun göçle şekillenen, Anadolu’nun farklı illerinden gelenlerle kozmopolit bir nüfus yapısına sahip olan Bursa, son yıllarda Ortadoğu’dan yaşanan göçlere karşı yeni bir göçmen stratejisi geliştiriyor.

BURSA (İGFA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen 300 bin Euro destekli ‘Bursa Birlikte Yaşam Destek Programı’ ile çeşitli nedenlerle Bursa’ya gelen yabancı kökenli ve illerden gelen bireylerin kente uyumunun güçlendirilmesi hedefleniyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, etkin göç yönetimi ile göçün kente zenginlik ve çeşitlilik katan, refah artışına katkı sağlayabilecek bir etmen haline getirilmesi için 2 yıldır Yerel Yönetişimde Rezilyans Projesi (RESLOG) üzerinde çalışıyor. Bu proje çatısı altında hazırlanan ‘Bursa Birlikte Yaşam Destek Programı’ projesi ile geçtiğimiz yıl İsveç Yerel Yönetimleri ve Bölge Birliği’nin (SKL) ve uluslararası projeler kuruluşu SKL International’dan 300 bin Euro hibe alan Büyükşehir Belediyesi, proje paydaşı olan kurumlarla Bursa’nın göç ana planını hazırladı.

İl Göç İdaresi Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Yıldırım, Osmangazi ve Orhangazi belediyeleri, Bursa Barosu, Bursa Kent Konseyi, İl Dernekleri Federasyonu ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla izlenecek yol haritası belirlendi, sürecin kurumsallaşması için işbirliği protokolü hazırlandı.

Proje kapsamında Bursa’ya farklı ülkelerden çeşitli nedenlerle gelen yabancı kökenli ve diğer illerden gelen kişilerin toplumsal katılımını artırarak kente uyumunu güçlendirmek amacıyla, öncelikle personele yönelik eğitimler verildi. Büyükşehir Belediyesi’nde doğrudan göçmenlerle çalışan ya da potansiyel olarak çalışabilecek personele ‘göç olgusu başta olmak üzere’ dezavantajlı gruplarla çalışma, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği, stratejik planlama ve projeler gibi 30 ayrı başlıkta kapasite geliştirme eğitimleri verildi.

Eğitimlerini tamamlayan personele sertifikaları teslim edilirken, proje kapsamında alınan hibe desteği ile göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Yıldırım ve Osmangazi’deki iki BUSMEK merkezine 3 adet bilgisayar sınıfı kuruldu. 36 bilgisayar donanımı ve yazılımı ile Bursa Birlikte Yaşam Destek Programı oluşturuldu, uzman desteği, danışmanlık desteği ve 30 modül eğitim ve uzman eğitmen görevlendirilmesi gerçekleştirildi.

120 uluslararası göçmen mesleki ve kişisel gelişim kursuna başvuruda bulunurken, kursu 42'si kadın 64 kişi başarıyla tamamladı.

Proje kapsamında hazırlanan, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulacak işbirliği protokolü ile kentlilik bilinci çatısı altında birlikte yaşam kültürünün desteklenmesi hedefleniyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bizmedya Haberler Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız