İzmir’in Foça ilçesinde, üzerinde 2500 yıllık Pers Mezar Anıtının da bulunduğu tarihi ve doğal sit alanında kurulmak istenen Taş Ocağı Projesi hakkındaki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, projenin iptali ile sonuçlandı.İ...
İzmir’in Foça ilçesinde, üzerinde 2500 yıllık Pers Mezar Anıtının da bulunduğu tarihi ve doğal sit alanında kurulmak istenen Taş Ocağı Projesi hakkındaki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci, projenin iptali ile sonuçlandı.
İZMİR (İGFA) - Foça'da Doğaltaş (Tüf) Ocağı kurulması için İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne sunulan proje tanıtım dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci, iptal / iade edilerek sonlandırıldı.
İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün vardığı karar, Foçalılar tarafından memnuniyetle karşılandı.
İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün ilgili kurumlara ilettiği resmi açıklamada; Foça’da açılması planlanan Doğaltaş (Tüf) Ocağı Projesinin faaliyete geçmesinin sakıncalı olduğu belirtilerek, bölgenin doğal karakteri korunması gereken henüz bozulmaya uğramamış orman ve makilik alanlardan oluştuğunun yanı sıra üzerinde arkeoloji ve sanat tarihi açısından büyük önemi bulunan ve bugüne kadar oldukça iyi korunmuş 2500 yıllık Pers Mezar Anıtının bulunması nedeni ile taş ocağı projesinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı olduğu, zeytin yetiştiricileri, zeytin bitkisi ve doğa açısından da tehdit oluşturduğu görüşlerine yer verildi.
Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, "Bu aşamadan sonra yapacağımız, bu alana verilen İşyeri Maden Ruhsatının iptali davamızda işbu ÇED sonlandırma kararını da sunarak alanın tamamen maden faaliyetine kapatılmasını sağlamak olacaktır. İptal davamıza dilekçeleri ile destek veren tüm vatandaşlarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ederim" dedi.
Hatırlanacağı gibi, Foça’da kurulmak istenen Taş Ocağı projesinin iptali için 21 Ocak Cumartesi günü Pers Mezar Anıtı ve 2 Şubat Perşembe günü İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binası önünde basın açıklamaları yapılmıştı.
Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu öncülüğünde “Doğana, Tarihine, Zeytinine Sahip Çık” isimli imza kampanyasında toplanan 5 bin imza Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iletilmişti.